03.12.2022

BAL EŞİTTİR MUCİZE

Hiç arı kovanı gördünüz mü dostlar? Filmlerden bahsetmiyoruz, yanına kadar gittiniz mi? Yakından şahit oldunuz mu diye soruyoruz. Bir bal kovanında muhteşem bir nizam olduğundan bahsedeceğiz sizlere. Bir kere üstün bir hiyerarşi kurulmuş. Kraliçe arı diye adlandırılan bir üst klan var. Erkek arılar ve de tabii ki de işçi arılar. O her sabah kahvaltı masalarımızı süsleyen şifa kaynağı balı yapan takdire şayan hayvanlardan bahsediyoruz. Nasıl bir kodlamaya sahip olduklarını gördükçe, okudukça ve anlayabildikçe daha birçok takdir ettiğimiz arılardan bahsediyoruz. Bizlere sunmuş oldukları o muhteşem tadı yani balı ortaya çıkaran arılardan. Şimdi gelelim bu üstün yaratılmışları tanımaya. Kraliçe arı aslında topu topu üç-beş sene ancak yaşarlar. Kraliçe arıların tek görevi ise yumurtlamaktır. Yani soyun devamını sağlamak da diyebiliriz. On beş-yirmi arı ile birden çiftleşir ve yüzlerce yumurta yaparlar. Bahsi geçen çiftleşmeden sonra erkek arılar ölmektedir. Kraliçe arı ise hem kızlı hem de erkekli olarak yumurtlarlar. Kızlardan biri yeni kraliçe arı olurken, erkeklerden bir kısmı erkek arı sınıfında kraliçe arıyı döllerler Kalan kısım ise tahmin edeceğiniz üzere artık işçi arı olurlar. İşçi arılar isimleri üzerine devamlı olarak içeride ve dışarıda sürekli çalışırlar. Bir işçi arı günün yaklaşık on iki saati çiçeklerden nektar toplar. İşte o nektarlar bala dönüşecektir. O afiyetle yediğimiz balların sadece bir kilosu için işçi arılar toplam beş milyonu aşkın çiçeği ziyaret ederler. İşçi arılar üç ay kovan içinde, üç ay da kovan dışında toplam altı ay çalışırlar. Şöyle bir örnekle de açıklayabiliriz ki; işçi arılar ömürleri boyunca sadece bir çay kaşığının ancak on ikide biri kadar bal yapabilirler. Koklama ve hissetme duyuları çok gelişmiş olan bu işçi arılar, çiçekleri gezerken bu duyularını fazlasıyla kullanırlar. Bu yetenekleri sayesinde, çiçeklerin en lezzetli nektarlarını bizler için toplarlar. Gelelim gerçek balın nektardan nasıl bala dönüştüğüne. İşçi arılar, çiçeklerden nektar toplayarak bal yapar. Nektar toplama işlemi esnasında aynı zamanda polenleme işlemini gerçekleştirerek çiçeklerin canlı kalmasında da önemli bir rol oynarlar. Mükemmel yaratılışa sahip bu mucizevi arılar, iki midelidir. Midenin birinde, özel bir enzimle nektarı karıştırarak o bildiğimiz balı yaparlar. Diğer midesiyle de yaşamlarını devam ettirirler. Bizlere de bu muhteşem besini yemek ve sevdiklerimize yedirmek düşer. Sağlıklı üretim tesislerinde üretilen balların her bir gramajı gerçek bir mucize desek yanlış olmaz galiba....