BAL EŞİTTİR MUCİZE
Hiç arı kovanı gördünüz mü dostlar? Filmlerden
bahsetmiyoruz, yanına kadar gittiniz mi? Yakından şahit oldunuz mu diye
soruyoruz. Bir bal kovanında muhteşem bir nizam olduğundan bahsedeceğiz
sizlere. Bir kere üstün bir hiyerarşi kurulmuş. Kraliçe arı diye adlandırılan
bir üst klan var. Erkek arılar ve de tabii ki de işçi arılar. O her sabah
kahvaltı masalarımızı süsleyen şifa kaynağı balı yapan takdire şayan
hayvanlardan bahsediyoruz. Nasıl bir kodlamaya sahip olduklarını gördükçe,
okudukça ve anlayabildikçe daha birçok takdir ettiğimiz arılardan bahsediyoruz.
Bizlere sunmuş oldukları o muhteşem tadı yani balı ortaya çıkaran arılardan.
Şimdi gelelim bu üstün yaratılmışları tanımaya. Kraliçe arı aslında topu topu
üç-beş sene ancak yaşarlar. Kraliçe arıların tek görevi ise yumurtlamaktır.
Yani soyun devamını sağlamak da diyebiliriz. On beş-yirmi arı ile birden
çiftleşir ve yüzlerce yumurta yaparlar. Bahsi geçen çiftleşmeden sonra erkek
arılar ölmektedir. Kraliçe arı ise hem kızlı hem de erkekli olarak yumurtlarlar.
Kızlardan biri yeni kraliçe arı olurken, erkeklerden bir kısmı erkek arı
sınıfında kraliçe arıyı döllerler Kalan kısım ise tahmin edeceğiniz üzere artık
işçi arı olurlar. İşçi arılar isimleri üzerine devamlı olarak içeride ve
dışarıda sürekli çalışırlar. Bir işçi arı günün yaklaşık on iki saati
çiçeklerden nektar toplar. İşte o nektarlar bala dönüşecektir. O afiyetle
yediğimiz balların sadece bir kilosu için işçi arılar toplam beş milyonu aşkın
çiçeği ziyaret ederler. İşçi arılar üç ay kovan içinde, üç ay da kovan dışında
toplam altı ay çalışırlar. Şöyle bir örnekle de açıklayabiliriz ki; işçi arılar
ömürleri boyunca sadece bir çay kaşığının ancak on ikide biri kadar bal
yapabilirler. Koklama ve hissetme duyuları çok gelişmiş olan bu işçi arılar,
çiçekleri gezerken bu duyularını fazlasıyla kullanırlar. Bu yetenekleri
sayesinde, çiçeklerin en lezzetli nektarlarını bizler için toplarlar. Gelelim
gerçek balın nektardan nasıl bala dönüştüğüne. İşçi arılar, çiçeklerden nektar
toplayarak bal yapar. Nektar toplama işlemi esnasında aynı zamanda polenleme
işlemini gerçekleştirerek çiçeklerin canlı kalmasında da önemli bir rol
oynarlar. Mükemmel yaratılışa sahip bu mucizevi arılar, iki midelidir. Midenin
birinde, özel bir enzimle nektarı karıştırarak o bildiğimiz balı yaparlar.
Diğer midesiyle de yaşamlarını devam ettirirler. Bizlere de bu muhteşem besini
yemek ve sevdiklerimize yedirmek düşer. Sağlıklı üretim tesislerinde üretilen
balların her bir gramajı gerçek bir mucize desek yanlış olmaz galiba....