03.12.2022

ÇİKOLATA TADINDA GÜNLER...

Çikolata için “Mutluluğun sırrı derler” Çok da haksız değillerdir hani. Bilimsel bir gerçektir ki çikolata yendiği zaman vücudumuzda salgılanan endorfin hormonu bizlere mutluluk verir. Yani bir parça çikolatanın bin parça mutluluk getirdiğinden söz edebiliriz. Öyle olunca da bu muhteşem ürün hayatımızın vazgeçilmez bir olgusu olmuştur. Dünya ve ülkemiz edebiyatında da sık sık çikolata ve çikolata ürünlerin işlendiğini, tema olarak kullanıldığını görmekteyiz. Merih Günay’ın “Tatlı Çikolata” isimli kitabı buna bir örnektir. Ya da tam beş dalda Oscar adayı olan Joanne Harris imzasını taşıyan “Çikolata” isimli kitap da örnek olarak verilebilir. Kitabın hikayesi ise küçük bir Fransız kasabası olan Lansquenet için sıra dışı bir yabancı olan Vianne Rocher buraya yerleşmeye karar vermesiyle başlar. Kasabaya açtığı çikolata dükkânında müşterileri için gizli yeteneğini kullanarak çeşitli çikolatalar hazırlar. Yapılan her alışveriş zamanla herkes için sırların ve duyguların paylaşıldığı bir dostluğa dönüşür. Kendi iç dünyasına uzak olsa da çevresindeki insanları kolayca keşfeden bu genç kadın, müşterilerinin gizli duygularına ve şimdiye dek fark etmedikleri ihtiraslarına yönelmelerine yol açar. Geleneklerine bağlı olan bu kasabada bastırılmış duygular ve ağırbaşlı dini kuralları artık karşı karşıyadır. Çikolatanın fazlaca fark edemediğimiz işlevinin ve küçük bir Fransız kasabasının geleneksel dokusunun edebi bir ziyafet gibi önümüze sunulduğu “Çikolata” okuyanlar için karşı konulamaz tatlar içermektedir. Çocuk edebiyatında da işlenmiştir çikolata. Jamie Rix’in yazdığı “Son çikolatalı kurabiye” isimli çocuk kitabı en çok bilinenlerdendir. Paylaşmayı öğreten bu eserin ana teması yine çikolatadır. Görsel sanatlarda da işlenmiştir bu mucizevi etkileri olan yiyecek. İngiliz yazar Roald Dahl’ın 1964 yılında yayımlanan çocuk kitabı “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” yazılı edebiyatta eşsiz bir yere sahipken; aynı zamanda tiyatro eseri ve sinema filmi olarak da imzasını atmıştır. Dahl’ın ünlü çocuk kitabı “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” 2005 yılında Tim Burton tarafından sinemaya uyarlanmış ve çikolata ustası Willy Wonka’yı Johnny Depp canlandırmıştır. Çikolata ustası Willy Wonka'nın çikolata fabrikası içinde küçük Charlie Bucket'ın maceralarını anlatan kitap daha sonra da Broadway sahnelerinde seyirci karşısına çıkmıştır. Broadway’deki oyunda eserin ana karakteri çikolata ustası Willy Wonka’yı iki kez Tony Ödülü kazanmış olan Christian Borle canlandırmıştır.

Sonuç olarak çikolata, fındık kreması bizlere ve sevdiklerimize haz verirken bizlerin adresi ise hijyenik ortamlarda üretilen markalar olmalıdır. İçimize sine sine çikolataya ve fındık kremasına kahvaltı sofralarımızda yer verebilmemiz için doğru üretim tekniklerini kullanan işletmeler tercih edilmelidir.